Ne kadar beyaz değil! Ne kadar doğal o kadar sağlıklı!

Bir Başka Beyaz, Titanyum Dioksit

Mitolojide insanüstü ırk olan Titanlardan adı gelen Titanyum (Ti), bütün metaller içinde en yüksek dayanıklılık-ağırlık oranına sahip, korozyona (aşınmaya) karşı dirençli parlak grimsi değerli bir metaldir.  Metalinin oksijenle tepkimesi sonucu oluşan Titanyum dioksit (TiO2), endüstride titan beyazı diye bilinir ve joker gibi her yerde etkin olabilmektedir.

Bu bileşik, kâğıt, plastik, boya, kaplama, kozmetik, tuz, şeker, peynir, krema, sos, şekerleme, kabartma tozu, sakız, güneş kremi, deterjan, diş macunu, ilaç vb. beyaz gördüğümüz hemen her yerde, nem tutmada ve mor ötesi ışığa karşı korumada kullanılır.

Gıda katkı maddesi olarak E 171 koduyla bilinen sentetik bir pigment, boyar maddedir.

Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğine göre E 171, Titanyum Dioksit, maksimum kullanım miktarı, Quantum Satis ‒ QS olarak belirtilmektedir. Bu tanım, katkı maddelerinin kullanımına ilişkin olarak herhangi bir sayısal maksimum miktarın belirlenmediğini ve bu maddelerin;

Hedeflenen amacı sağlamak için gerekli olan miktardan daha yüksek olmayan bir miktarda ve tüketiciyi yanıltmayacak şekilde kullanılması gerektiğini ifade etmektedir.

Titanyum dioksit üzerinde hala araştırmalar yapılan bir bileşiktir. Kimyasal olarak yüksek dozda saf bileşiğinin solunması, tene ve göze teması zarar vericidir. Bitkilerdeki fotosentezin tersi bir fonksiyona sahiptir. Bundan dolayı organik bileşikleri parçalar. Bu özelliği nano teknolojide etkin kullanılsa da beden için yıkıcı olabilmektedir. DNA ve protein yapısını bozabilir. Kuvvetli nem tutucu olduğundan bedenin su dengesini de bozabilir. Kalıcıdır, vücutta depolanır çünkü biyokimyasal olarak vücutta parçalanamaz.

Titanyum dioksitin insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkında henüz bilimsel olarak hemfikir olunan bir sonuç olmasa bile tüm işlenmiş ürünler ve katkı maddeleri için yaptığımız uyarıyı tekrarlamak istiyoruz.

Kanser, obezite, diyabet, alerjiler ve kronik birçok hastalıktan korunmak için olabildiği kadar az işlem görmüş ve en az oranda katkı maddesi içeren gıdaları tüketmek önemli. Ambalajlı, işlenmiş ürünlerde mutlaka içeriğine bakmak ve yüksek standartta üretim yapan firmalardan alış-veriş yapmayı tercih etmek önemlidir.

Ülkemizde çok fazla miktarda tüketilen rafine beyaz ekmek, beyaz şeker, peynir, sakız ve hatta fazla miktarda kullanılan diş macunları da Titanyum dioksit ve diğer beyazlatıcı maddeler açısından dikkatli tüketilmelidir.

Her ne kadar beyaz temizliğin, saflığın rengi olsa da eğer yapay şekilde elde ediliyorsa masum olmama ihtimali çok yüksek olabiliyor.

Ne kadar beyaz değil ne kadar doğal o kadar sağlıklı!

TÜSODER üyesi Kimyager Fatih KÜÇÜKUYSAL

 

Paylaş

Bir cevap yazın

*